Alternative og ikke-medicinske behandlinger mod migræne
Vores neurolog Bjarke Hansen har skrevet 3 blogindlæg om de forskellige alternativer, der findes til medicinske behandlinger for migræne.
Det er ikke alle, der ønsker at behandle deres migræne med medicin. Det kan der være flere grunde til.
Nogle af de typiske grunde er:
- Personlige præferencer (medicin-modstander af principielle årsager)
- Den medicinske behandling har svigtet (du får ikke færre anfald eller der er uacceptable bivirkninger)
- Man er gravid, ammer eller prøver at blive gravid
- Man har tilbøjelighed til at over-forbruge smertestillende, så det forværrer hovedpinen.
- Man er meget stresset og ikke orker at gennemføre de sommetider udmattende behandlinger med medicin.
Desværre er holdepunkterne for effekten af de ikke-medicinske behandlinger, såkaldte ’non-farmakologiske behandlinger’, ret sparsomme ved migræne.
Et godt udgangspunkt til en ikke-medicinsk behandling, er en grundig information om årsagerne til migræne og mulighederne for behandling. Samtidig kan grundige undersøgelser, så patienten føler sig tryg og ikke frygter at fejle noget alvorligt, have en gavnlig effekt.
Ekstra tiltag i hverdagen
Derudover er der nogle rutiner og vaner, man kan inkorporere i sin hverdag:
- En god hovedpine-dagbog (f.eks. vha. app’en ’Minhovedpine’) kan sommetider afsløre udløsende faktorer, f.eks. uregelmæssig levevis (dårligt søvnmønster eller uregelmæssig fødeindtagelse) og indtag af anfaldsprovokerende fødeemner. På den måde kan man få udelukket fremprovokerende faktorer i hverdagen.
- Altid at sørge for ikke at komme i væskemangel eller få for lavt blodsukker.
- Fysisk aktivitet er ofte gavnligt, men kan også udløse anfald.
- Magnesium tabletter (fra håndkøbsapoteket) og B2-vitaminet (hedder Riboflavin og fås på recept) er andre muligheder, der er værd at forsøge sig med.
Andre ikke-medicinske behandlinger
Udover disse daglige optimeringer i hverdagen, kan man også forsøge med andre metoder, som kan have effekt i nogle tilfælde:
- Fysioterapi kan bruges til instruktion i korrekte arbejdsstillinger, holdningskorrektion og instruktion i aktive hjemmeøvelser.
- Biofeedback terapi har dokumenteret effekt ved migræne. Biofeedback er en metode, hvor man kan påvirke nogle fysiologiske processor i kroppen, der normalt ikke er underlagt viljens magt (f.eks. blodtrykket, pulsen, de elektriske svingninger i hjernen m.m.). Det kræver normalt en form for elektronisk måleudstyr, som patienten ‘samarbejder med’.
- Adfærdsterapi, afslapningsterapi og kognitiv terapi (stress- og smertehåndtering) kan sandsynligvis være effektive.
Specialister i migrænebehandling Vores team af specialister bruger den nyeste viden og teknikker til at tilbyde en omfattende behandling, der ikke kun fokuserer på at lindre symptomerne, men også på at forebygge fremtidige anfald.Besøg vores hovedpineklinik og få specialist hjælp til hovedpine og migræne
Alternative behandlinger
Der findes også nogle lidt mere alternative behandlinger, som man kan afprøve:
- Akupunktur og kranio-sakral terapi har hjulpet nogle.
- Seneste skud på stammen kommer fra Hovedpineklinikken på Aarhus Universitetshospital og tyder på at ’gen-indånding’ i begyndelsen af et migræneanfald, kan afbøde smerterne. Det foregår ved, at man trækker vejret i en pose, der medfører at kuldioxid i hjernen stiger, mens iltindholdet er uændret.
- Aimovig er godkendt til brug i Danmark. Aimovig er en nyere forebyggende behandling af migræne, der består af en indsprøjtning, som man giver sig selv 1 gang om måneden. Medicinen er kostbar, så man kan kun få den, hvis man opfylder visse betingelser:
Patienter med kronisk migræne (mere end 15 hovedpinedage om måneden), hvor behandlinger med mindst ét antihypertensivum (fx propranolol, metoprolol, candesartan) og ét antiepileptikum (fx topiramat, valproat) har svigtet, som et alternativ til behandling med Botox.
Det vil sige, at patienter med færre anfald, eller hvor man ikke har forsøgt nok andre behandlinger, kan ikke få behandlingen endnu. - Yderligere er behandling af migræne med neuromodulation en helt ny lovende behandlingsform, som vi tilbyder på Hovepine centeret i København
Nu er du forhåbentlig blevet lidt klogere på de forskellige tiltag og alternative behandlinger, som man kan prøve, hvis man af en eller anden grund ikke ønsker en medicinsk behandling mod migræne. Det er vigtigt at understrege, at de forskellige behandlinger skal tilpasses den individuelle person. Det er derfor altid er en god ide at gå til din neurolog først, og så kan I sammen finde den behandling, der giver dig det bedste resultat.
Disclaimer:
Dette blogindlæg kan ikke bruges som en konsultation. Hvis du mener, at du lider af migræne skal du tage fat i din læge eller kontakte os for en undersøgelse.