Rejsediarré er noget af det, der virkelig kan ødelægge en ferie.
Vi har skrevet lidt om diarré, hvad du kan gøre hvis du er så uheldig at opleve rejsediarré og så har vi samlet en række gode råd til hvordan du kan undgå det.
Hvad er rejsediarré?
Diarré er en infektion i maven, der resulterer i mindst 3 tynde afføringer inden for et døgn, samt mindst et af disse symptomer: ondt i maven, kvalme, opkast, feber eller blod i afføringen. De fleste tilfælde af diarré er forholdsvis milde og går over igen i løbet af nogle dage. Almindelig rejsediarré varer typisk 3–4 dage og kommer ofte 3-14 dage efter man er ankommet til rejsemålet. Derfor er diarréen ofte overstået når man kommer hjem igen som charterturist. Rejsediarré kan også forekomme, i forbindelse med kostomlægning og ændring i drikkevarer.
Hvorfor får man diarré?
Diarré på ferien, opstår oftest på grund af virus bakterier eller affaldsstoffer fra de bakterier der er i mad, men man kan også få diarré fra andre smittede personer. Derfor er håndhygiejne meget vigtigt efter toiletbesøg og før håndtering af fødevarer. Oftest overføres smitten med vand eller fødevarer, men det kan også ske fra ens hænder, hvis de er blevet forurenede ved for eksempel toiletbesøg.
Smitten kan ske via forurenet vand, for eksempel postevand, isterninger lavet af postevand samt frugt, salat og grøntsager, som er skyllet i forurenet vand. Endvidere er utilstrækkelig kogte eller stegte fødevarer en hyppig smittekilde.
De mest afgørende faktorer for om man er i risiko for at få rejsediarré, er rejsemål, rejsemåde og ens generelle helbred. Der er størst risiko ved at rejse til Afrika, Asien og Mellem- og Sydamerika (20-50%). Der er mindre risiko ved at rejse til Sydeuropa, Østeuropa og Mellemøsten, og mindst risiko ved at rejse i Vesteuropa, Nordamerika og Australien. Jo mere primitive forholdene er, jo større er risikoen altså.
Derudover skal man også være opmærksom på, når man er på krydstogt, eller andre steder hvor mange mennesker er tæt sammen i et lukket miljø. Her er der stor chance for omgangssyge.
Diarré eller forstoppelse?
Når ens dagsrytme og kostvanerne skifter, kan maven dog også reagere med det modsatte af diarré, nemlig med at blive træg. Her kan man forsøge at forbygge forstoppelse ved at spise fornuftigt, ikke for fedt og så drikke en masse væske. Drik væske hver time, og spis ofte og lette måltider.
Det kan være rigtig ubehageligt at gå rundt med forstoppelse, da det kan give både ondt i maven, kvalme og mistet appetit. Hvis du har tendens til forstoppelse, eller skal et sted hen med meget fed mad, er det en god ide at medbringe et middel mod forstoppelse, så du er forberedt på problemet.
Råd mod forstoppelse:
- Du kan hjælpe din mave ved at drikke meget vand og spise mad med mange fibre: frugter, grøntsager, bønner og groft brød.
- Hold igen med kaffe, søde drikke og alkohol. Vand er det bedste for maven og kroppen.
- Undgå store og fede måltider. Hold dig til hyppige og små, lette måltider. Tyg din mad.
- Dyrk motion, hvis du kan. Bevægelse har en positiv effekt på tarmenes bevægelser.
- Kom så vidt muligt på toilettet, når trangen melder sig.
Hvad skal man gøre, hvis uheldet er ude?
Hvis uheldet er ude, og du ender med at få diarré på ferien, så kontakt et lokalt apotek, så du kan få den rette behandling. På den måde kan du få taget det i opløbet, og mindske risikoen for at det bliver værre og samtidig forkorte sygdomsforløbet.
Her er nogle ting du kan gøre, hvis du får diarré på ferien:
- Sørg for at forebygge væskemangel ved at drikke væske løbende. Typisk skal man drikke ca. 2 liter væske i døgnet, men hvis du har diarré, skal du yderligere drikke 200 ml. per løs afføring (så hvis du bruger toilettet 10 gange, skal du drikke 4 liter vand i døgnet).
- Indtag vand ved sukker og en lille smule salt. En færdigblanding kan købes på apoteket, men kan også selv laves ved at blande 1 liter (kogt) vand, otte teskefulde sukker, en teskefuld salt og evt. saften af to appelsiner. Derudover kan du drikke juice og spise saltkiks.
- Hav evt. antibiotika med hjemmefra, hvis du rejser steder hvor du ikke ved om der er mulighed for læge- eller apoteksbesøg.
- Vær opmærksom på, at man godt kan have forbigående laktoseintolerans, så mælkeprodukter kan virke som afføringsmiddel. Derfor kan det være en god ide at holde sig fra mælkeprodukter imens man har diarré.
- Hold den gode håndhygiejne. Husk at minimere spredningen af bakterier, selv mens du har diarré. Hav en håndsprit med hjemmefra, eller køb en på apoteket. Vask altid hænderne grundigt efter toiletbesøg.
- Kontakt lægen, hvis du får værre symptomer. Det kan være på væskemangel, feber (højere end 38,5) eller blodig afføring.
Gode råd mod rejsediarré
Vi har samlet nogle gode råd til at undgå rejsediarré:
- Drik kun vand af flasker, som du selv har åbnet med intakt prop
- Brug flaskevand til tandbørstning (hvis flaskevand ikke er muligt, så kog eller desinficer
vandet) - Undgå isterninger, da de ofte er lavet af postevand
- Sørg for at spise mad der er gennemstegt, gennembagt, eller kogt kort før indtagelse og
stadig er varmt. Undgå derfor så vidt muligt buffet. Spis kun frugt du selv har skrællet
eller pillet. Undgå rå mad som; fisk, skaldyr, æg og salat. Herudover produkter
lavet på upasteuriseret mælkeprodukter. Er du i tvivl? Husk WHOs råd: ’tilbered det,
Skræl det, kog det eller lad det ligge’. - Vask hænder ofte og grundigt med vand og sæbe
- Medbring hånddesinfektion med mindst 60 procent alkohol hjemmefra
- Hold igen med fed mad og alkohol