Hvad er et kunstigt hofteled?
Et kunstigt hofteled – en hofteprotese (hoftealloplastik) – er et behandlingstilbud til mennesker med slidgigt, leddegigt eller anden lignende hoftelidelse.
En kunstig hofte består af to hovedkomponenter af metal
- En cup, som fastsættes i bækkenets hofteskål
- En lårbensprotese som sættes fast i lårbenets marvhule.
- I cuppen sættes yderligere en plastforing (polyetylen) og på lårbensprotesen et ledhoved af metal.
På PrivatHospitalet Danmark anvender vi overvejende en ucementeret protesetype Pinnacle-Corail – som har vist særlig stor slidstyrke og langtidsholdbarhed. Operationen af hoftealloplastikker udføres af erfarne overlæger.
Pinnacle Corail hofteprotese
De 4 komponenter i Pinnacle Corail protesen.
Kombinationer med Pinnacle Corail protesen.
Indsættelse af protesen
Ved indsættelse af et kunstige led erstatter man hofteleddet med en protese. Det vil sige, at man fjerner lårbenshovedet og bruskresterne i leddet. En kunstig hofte består af 4 dele. En kunstig hofteskål samt en kunststofindsats til denne. En lårbensprotese, som sættes fast i marvhulen på lårbenet, og på denne et kunstigt ledhoved. Du kan læse mere sundhedsfaglig information om et kunstigt hofteled på sundhed.dk.
Hvornår får man tilbudt en kunstig hofte?
Et kunstigt hofteled er et tilbud til patienter med slidgigt, leddegigt, samt andre sygdomme som medfører brusknedslidning i hoften. Kunstigt hofteled kan også tilbydes til patienter med følger efter tidligere hoftebrud.
Et kunstigt hofteled tilbydes, når man på grund af smerter oplever en generende nedsat daglig funktion trods bedst mulig medicinsk behandling, væsentligst smertebehandling. Det vil sige, at man undlader at gå den daglige tur, undgår havearbejde eller andre ønskede aktiviteter på trods af den givne smertebehandling.
Kriterier for hofteoperation
Kriterierne for at blive indstillet til operation er sædvanligvis, at du har smerter hele tiden eller er begrænset i din gang, din førlighed eller din bevægelighed. Det er også vigtigt, at du inden operationen har forsøgt behandling med smertestillende medicin eller gigtmedicin, uden at det har virket tilstrækkeligt. Find pris på hofteoperation .
En hofteoperation er ikke uden risiko, du må derfor, sammen med din hoftekirurg, i lyset af dine gener, overveje for og imod, før I sammen tager beslutning om en hofteproteseoperation.
Langt de fleste – 95 ud af 100 – hofteopererede patienter opnår at få en velfungerende hofte med meget få gener. 97% har stadigt protesen efter 10 år og 80% har stadigt protesen efter 20 år.
Mål og forventninger til en hofteoperation
Målet med operationen vil være :
- At du bliver smertefri eller får væsentligt færre smerter
- At din gangfunktion bliver forbedret
- At du kan genoptage vante aktiviteter, måske med undtagelse af hårdere kontaktsport
Hvad er risikoen ved en operation?
Der vil hyppigt komme en større eller mindre blodansamling i operationsområdet (hæmatom). Hæmatomets misfarvning og hævelse i området fortager sig af sig selv over dage eller uger.
Mellem to og fire procent risikerer, at hoften går af led. Risikoen mindskes, hvis man i de første tre måneder efter operationen følger de anviste regler om bevægelse, som er en del af genoptræningen efter operationen.
Årebetændelse, også kaldet veneblodprop, forekommer fordi blodgennemstrømningen nedsættes ved sengeleje og dårlig langsom gang. Dette forebygges først og fremmest af hurtig mobilisering efter operation, understøttet af en kort behandling med blodfortyndende medicin.
De fleste føler benlængden er ens efter operationen, men mindre forskelle kan forekomme. Større benlængdeforskel er sjældne (over 2cm eller mere). Den endelige benlængde kan ikke vurderes før tre måneders kontrollen.
En følt forskel må kun korrigeres i fodtøjet efter aftale med kirurgen.
Der er risiko for betændelse dels i såret men også omkring selve hofteprotesen (knapt 1%). For at mindske risikoen for betændelse får du antibiotika i forbindelse med operationen samt i det følgende døgn. Kommer der rødme, smerte, evt. feber er det vigtigt at du kontakter PrivatHospitalet Danmark for at få en vurdering af den nødvendige behandling.
Nervepåvirkning sker i sjældne tilfælde (ca 1-2 promille), hvor nerven ischiadicus kan beskadiges, da nerven ligger i meget tæt relation til bagsiden af hofteleddet. Nervebeskadigelsen er oftest forbigående.
Slid af kunstig hofte
En kunstig hofte kan slides. Protesedelene kan slides så meget, at den kunstige hofte løsrives fra knoglen. For over 95 % af patienterne holder en kunstig hofte i mindst 10 år – og for over 90 % i mindst 15 år. Der er en sammenhæng mellem, hvor meget du belaster protesen og risikoen for, at den løsner sig. Dette betyder dog ikke, at du skal ”skåne” eller ”spare” din nye hofte. Meningen med operationen er jo netop, at du skal slippe for smerterne og få en bedre funktion. Hvis den kunstige hofte på et tidspunkt slides løs, får du smerter og skal kontakte din egen læge. En kunstig hofte kan udskiftes ved en ny operation.
NB. Sygeforsikringen Danmark giver 85% i tilskud til hoftealloplastik (indsættelsen af en ny hofte).