Hvad er en kikkertundersøgelse af knæet?
Ved en kikkertundersøgelse af knæet går lægen ind i knæet via små snit i knæet, hvori der føres en tynd kikkert med et kamera ind for at undersøge og evt. behandle skader eller sygdomme i knæet.
En kikkertundersøgelse kan suppleres med andre undersøgelser såsom røntgenoptagelse eller MR-scanning for at komme en diagnose nærmere, inden man beslutter sig for en evt. operation.
Hvorfor laver man en kikkertundersøgelse?
Man kan lave en kikkertundersøgelse, hvis der er følgende skader.
- Menisk-, brusk- eller korsbåndskade
- Generende ledhindefold (plica) og mus (løse legemer af brusk eller ledhinde).
Sådan foregår operationen
Selve operationen foregår med hjælp af et artroskop, en kikkert der indføres gennem et 5 mm metalrør. Flere små snit kan være nødvendige (normalt højst 3). Disse snit anvendes til indføring af kikkert og forskellige instrumenter. Du kan læse vores patientvejledning til kikkertundersøgelsen.
Komplikationer ved undersøgelsen
Kikkertoperation / artroskopi er en af de mere sikre operationer, selvom der ved alle operationer er en risiko for komplikationer. Infektion forekommer i ca. 0,5 % af kikkertoperationer. Risikopatienter vil få forebyggende antibiotika. Derudover kan det ske, at små hudnerver overskæres under operationen, hvilket kan medføre ophør af følesans på et lille område.
Der er ca. 1% risiko for at få årebetændelse (blodprop) i en vene. Hvis du er i risikogruppen for dette, gives forebyggende medicin.
Foregår operation ambulant eller skal jeg indlægges?
Mange typer indgreb bliver i dag foretaget ambulant, hvilket betyder, at du kommer hjem samme dag.
Skal du have indsat en knæprotese, bliver du indlagt. Afhængig af indgrebets art kan bedøvelsen enten være rygmarvsbedøvelse eller fuld bedøvelse.
Du kan læse mere generel viden om artroskopi på sundhed.dk.