Hvad er leddegigt?
Lidelsen er kendetegnet ved, at flere af kroppens led bliver angrebet af en betændelseslignende tilstand. Det kan føre til, at ledbrusken ødelægges. Det kan også ødelægge den underliggende knogle og omgivende ledkapsel.
Sygdommen forekommer hos cirka 1% af den voksne danske befolkning, og man regner med, at der er cirka 35.000 personer med leddegigt i Danmark. Det skønnes, at knap 2.000 mennesker hvert år bliver ramt af sygdommen. Kvinder rammes 2-3 gange så hyppigt som mænd og sygdommen opstår hyppigst i 50 til 70-års alderen.
Du kan læse mere om leddegigt i hænderne på sundhed.dk
Behandling
Ubehandlet medfører sygdommen i de fleste tilfælde, at leddene gradvist misdannes og dermed mister deres funktion. Sygdommen kan ikke helbredes, men det er muligt at forhindre eller forsinke sygdomsudviklingen.
En forbedring af håndens udseende efter kirurgi kan være meget vigtigt for personens livskvalitet. Ofte lige så vigtigt som en lindring af smerte og bedring af håndens funktion.
Fejlstillinger i hånden kræver ikke nødvendigvis en operation, men skal heller ikke overses. Venter du til slutstadiet af sygdommen, før vurdering af nødvendighed for kirurgi, bliver mulighederne for behandling meget færre.
Læs mere om leddegigt.