Hjertekramper, også kendt som Angina Pectoris, er en tilstand, der forårsager ubehag eller smerter i brystet. Denne tilstand er forårsaget af utilstrækkelig blod- og iltforsyning til hjertemusklen. Det er vigtigt at bemærke, at Angina Pectoris ikke er en sygdom i sig selv, men snarere en række symptomer, der kan være tegn på en underliggende hjertesygdom. Kramperne kan fx udvikle sig til en blodprop i hjertet.
Ondt i brystet? sådan føles det at have hjertekramper
Symptomerne kan variere fra person til person, men de mest almindelige inkluderer en knugende, trykkende smerte eller en sammensnørende fornemmelse bag brystbenet. Smerten kan stråle ud til den ene eller begge arme, men typisk den venstre arm. Smerten kan også stråle ud til andre dele af kroppen, som fx til hals, kæbe, mave eller ryg. Disse symptomer udløses oftest ved fysisk anstrengelse, af psykisk stress, ved kuldepåvirkning eller store måltider. Smerterne forsvinder typisk hurtigt igen, når man holder op med at anstrenge sig, som regel i løbet af 2-10 minutter.
Hvad er forskellen mellem stabil og ustabil angina pectoris?
Stabil angina pectoris er den mest almindelige form for angina og opstår, når hjertet arbejder hårdere end normalt, for eksempel under fysisk anstrengelse. Den er forudsigelig og opstår ofte efter bestemte aktiviteter eller mængder af anstrengelse og varer normalt kort tid. Den kan som regel lindres ved hvile eller ved at tage nitroglycerin, en medicin, der hjælper med at åbne blodkarrene.
Ustabil angina pectoris er mindre forudsigelig og kan være mere alvorlig. Den kan opstå selv i hvile og varer ofte længere end stabil angina. Ustabil angina kan være et tegn på, at en blodprop er ved at dannes i en kranspulsåre, og det er derfor en medicinsk nødsituation, der kræver øjeblikkelig behandling. Ustabil angina kan indikere muligheden for et fremtidigt hjerteanfald.
Årsager og risikofaktorer for Angina Pectoris
Åreforkalkning, en tilstand hvor fedt og kolesterol ophobes i blodkarrene, er den mest almindelige årsag til Angina Pectoris. Denne ophobning, også kendt som plak, kan forårsage forsnævringer i kranspulsårerne, som er de blodkar, der forsyner hjertemusklen med blod. Når disse arterier, blodårerne der hovedsagligt transportere blod ud fra hjertet, bliver for snævre, kan blodforsyningen til hjertet blive utilstrækkelig, især under fysisk anstrengelse eller stress, hvilket resulterer i de smertefulde symptomer, vi kender som hjertekramper. Du kan læse mere om årsagerne til hjertekramper på hjerteforeningen.dk.
Hvem er i risiko for at udvikle hjertekramper?
Risikofaktorer for udvikling af åreforkalkning inkluderer rygning, højt blodtryk, højt kolesteroltal og diabetes. Hvis du har nære familiemedlemmer, der fx har haft en blodprop i hjertet eller andre kredsløbssygdomme i en tidlig alder, kan din risiko for at udvikle sygdommen også være højere. Andre faktorer, der øger sandsynligheden for at opleve hjertekramper, er fedme, alder, køn (mænd har en højere risiko) og usunde kostvaner.
Hvordan kan jeg skelne mellem hjertekramper og andre typer brystsmerter?
Selvom angina er relativt almindelig, kan det stadig være svært at skelne fra andre typer brystsmerter, såsom ubehag fra fordøjelsesbesvær. Smerterne er ofte beskrevet som en knugende, trykkende smerte eller en sammensnørende fornemmelse i brystet. Det kan føles som en tung vægt, der ligger på brystet. Hvis du har uforklarlig brystsmerter, skal du søge lægehjælp med det samme. Nye eller forskellige symptomer kan signalere en mere farlig form for angina (ustabil angina) eller et hjerteanfald. Enhver ny eller forværrende angina symptomer skal straks evalueres af en sundhedsudbyder.
Diagnose, behandling og forebyggelse
Diagnosen hjertekrampe kan stilles ved hjælp af et hjertekardiogram også kaldes EGK. En anden måde er, hvor man laver en stresstest på personen for at observerer eventuelle symptomer under fysisk aktivitet. Vores privathospitals hjerteklink tilbyder, EKG (Elektrokardiogram) efter aftale.
Hvordan behandles hjertekramper?
Behandling af Angina Pectoris involverer ofte brug af medicin, der kan hjælpe med at forbedre blodgennemstrømningen til hjertet. Nitroglycerin er en medicin, der ofte bruges til at håndtere akutte episoder med kramperne. Medicinen virker ved at udvide blodkarrene, så blodet lettere kan passere igennem dem. Hvis du har hyppige anfald af kramperne, bør du altid have nitroglycerin tilgængeligt.