Hvad er en leddegigt?
Sygdommen er en betændelseslignende tilstand i leddene, som ubehandlet kan føre til at ledkapslen hæver og den underliggende ledbrusk og knogle ødelægges. Leddegigt er en kronisk inflammatorisk gigtsygdom, som også kaldes for reumatoid artritis (RA). Mere sundhedsfaglig viden om inflammatoriske gigtsygdomme kan findes på sunhed.dk. Ved leddegigt aktiveres immunapparatet og danner antistoffer rettet mod kroppens eget ledbrusk.
Hvem får konstateret lidelsen?
Ca. 50.000 danskere lider af sygdommen og den kan ramme patienter i alle aldre. De fleste får sygdommen i 40–60-års alderen, og kvinder rammes 2-3 gange så hyppigt som mænd. Der konstateres i Danmark ca. 1.700 nye tilfælde med sygdommen om året. Årsagen til leddegigt kendes ikke, men der er tegn på, at både arv og miljø spiller ind på, om sygdommen udvikles.
Behandling
Der kendes ikke en helbredende behandling af sygdommen. Det er vigtigt, når sygdommen er aktiv, at komme i hurtig og effektiv behandling med medicin, der kan forsinke eller standse sygdommen. Hos nogle kan sygdommen som nævnt af sig selv gå helt i ro.
Læs om andre former for reumatologi