Hvad er rygsøjlegigt?
Rygsøjlegigt også kaldet Morbus Bechterew er en kronisk inflammatorisk gigtsygdom. Der er tale om en gigtbetændelse uden bakterier. Betændelsen angriber for det meste de steder, hvor sener, ledbånd og ledkapsler hæfter på knoglerne, men også ledhinden inde i leddene kan blive ramt.
Ca. 10.000 danskere lider af lidelsen, men formentlig er tallet højere, idet en række lettere tilfælde aldrig diagnosticeres. De fleste får stillet diagnosen omkring 20-30 års alderen. Nogle har dog rygsmerter allerede i teenageårene. Sygdommen optræder 2-3 gange hyppigere hos mænd end kvinder. Årsagen til lidelsen er ukendt, men arv og miljø lader til at have betydning. Du kan også læse om leddegigt.
Behandling
Sygdommen kan ikke helbredes, men i de fleste tilfælde kan den bringes under kontrol med behandling. Den rette behandling af sygdommen retter sig derfor mod de symptomer, der medfører smerter og funktionsbegrænsning. Den bedste behandling af Morbus Bechterew består af en kombination af medicinsk behandling, træning og bevægelse samt fokus på bedst mulige forhold på arbejdspladsen og i hjemmet. Ingen af de nævnte behandlingsmetoder kan effektivt stå alene over længere tid, og derfor er det vigtigt at lægge en hensigtsmæssig behandlingsstrategi for den enkelte patient.
Du kan læse mere Morbus Bechterew hos gigtforeningen.