Hvad er amyotrofisk lateral sklerose (ALS)?
Amyotrofisk lateral sklerose (ALS) er en sygdom, som rammer de motoriske nerver i hjerne, hjernestamme og den forlængede rygmarv. De øvre motoriske nerver kommer fra hjerne og hjernestamme, og de nedre motoriske nerver kommer fra rygmarven. De øvre motoriske nerver giver signaler til de nedre motoriske nerver, som igen giver signaler til kroppens muskler, som styres ved viljens kraft. Ved amyotrofisk lateral sklerose dør både de øvre og de nedre motoriske nerver gradvist. En muskel får signaler fra mange af de nedre motoriske nerver, men de dele af musklen som ikke får signaler fra døde nerver holder op med at fungere.
Kroppens muskler bliver således gradvis mindre og svagere. Med tiden opstår der problemer med kraft i arme og ben samt besvær med at synke og tale. Sensoriske nerver, som har med følesansen i kroppen at gøre, påvirkes ikke ved amyotrofisk lateral sklerose. Sygdommen forværres altid gradvist. Efterhånden bliver de fleste muskler i kroppen påvirket. Man får svært ved at bevæge arme og ben, tale, tygge, synke og trække vejret. Mere sundhedsfaglig information om ALS kan findes på sundhed.dk
Behandling
Der findes desværre ingen behandling, som kan helbrede sygdommen, man kan dog forsøge at dæmpe symptomerne og forsinke udviklingen af sygdommen. Sygdommen er genstand for en betydelig forskning, uden at man indtil nu har udviklet medicin med langvarig gunstig virkning.
Lindrende medicinsk behandling findes mod:
- Muskelstivhed også kaldet spasticitet, som er en følge af øget spænding i musklerne
- Muskelskeletsmerter
- Besvær med at trække vejret
- Slim i luftvejene
- Angst
- Unormal/upassende latter og gråd eller manglende reaktion på glæde/sorg
Læs om sklerose.