Hvad er epilepsi?
Ved lidelsen forstyrres hjernens normale elektriske aktivitet, hvilket kan resultere i epileptiske anfald. Hjernen fungerer kort sagt ved, at der sendes elektriske impulser gennem nerveceller, der kan påvirke hinanden. Dette samspil skal være nøje reguleret for at gøre mennesket i stand til at tænke, bevæge sig og hvad vi ellers er i stand til. Dette samspil der forstyrres under et anfald. Du kan læse mere om epilepsi hos børn på sunhed.dk
Epileptiske anfald
Anfaldene skyldes en pludseligt opstået unormal synkron elektrisk impulsaktivitet i hjernen. Herved forstyrres den fint afstemte samordning mellem forskellige hjernedele. Hjernens normale funktioner ophæves samtidig med, at der ses tegn på abnorm funktion som:
- Trækninger i muskler
- Tab af bevidsthed
- Taleforstyrrelser og andre kognitive påvirkninger
Under et anfald er den normale kontrol med nervecellernes impulser ikke til stede, men kommer igen i løbet af kort tid. Epileptiske anfald varer derfor som regel kort tid (fra sekunder til et par minutter). Man har ikke nødvendigvis sygdommen, fordi man oplever et enkeltstående anfald. Man taler først om selve lidelsen, når der har været flere, spontant opståede anfald, eller hvis man har haft ét anfald og samtidig har nogle unormale forhold der indikerer en øget risiko for at der kan komme flere anfald.
Behandling
Der findes i dag ca. 20 forskellige slags medicin mod lidelsen, der har forskellige virkninger og især forskellige bivirkninger. Det kan derfor være vanskeligt at indstille behandlingen korrekt, og der kræves derfor ofte specialviden om epilepsi for at vælge den rigtige behandling.
Du kan læse sundhedfaglig viden om status epilepticus på sundhed.dk