Hvad er psoriasis?
Lidelsen er en hudsygdom, der kan vise sig stort set alle steder på kroppen, oftest i form af kløende udslæt og tør hud. Sygdommen viser sig oftest i 10-30-års alderen, men store afvigelser kan forekomme. Den rammer mænd og kvinder med samme hyppighed, i alt ca. 2-3% af befolkningen.
Årsagen til lidelsen er ukendt, men der er kendte faktorer som kan sætte et udbrud i gang som for eksempel: Voldsom stress, betændelse i kroppen, halsbetændelse, andre sygdomme mens alkohol og rygning også menes at have betydning. Udbrud kan dog også både falde til ro og blusse op helt uden årsag.
Forskellige typer
Der er forskellige former for lidelsen og med forskellig udbredelse, sværhedsgrad og forløb. Ofte starter det med små røde hævelser, der vokser i størrelse og efterhånden bliver dækket med skæl. Den almindelige sygdom kan udtrykkes ved alt fra få pletter til at dække hele kroppen.
Behandling
Der findes en række tiltag, der kan få generne ved sygdommen til at gå i ro og holde sygdommen nede. I perioder med opblussen af symptomerne vil de fleste have behov for behandling med lægemidler.
Der findes en række forskellige lægemidler, der er virksomme mod sygdommen. Hvilken type behandling du skal bruge, afhænger blandt andet af, hvilken type du har, hvor på kroppen du har sygdommen, og hvor udbredt den er. Du kan læse mere om behandling psoriasis på sundhed.dk
Målet med behandlingen er at:
- Lindre generne
- Holde sygdommen under kontrol over tid
- Forhindre at den går ud over din livskvalitet
- Behandlingen giver færrest mulige bivirkninger
Behandling af lidelsen er meget individuel, og virkningen af medicin kan være forskellig fra person til person.
Læs om en af vores dygtige læger med erfaring indenfor hudsygdomme.